درمورد زگیل بیشتر بدانیم - دکتر حمید وحیدی
افراد زیادی از وجود زگیل بر روی قسمت های مختلف بدنشان رنج می برند. زگیل ها ظاهری ناخوشایند دارند که زیبایی پوست فرد را مختل می کند. برای اینکه بدانیم چگونه باید از شر زگیل رهایی یابیم، خوب است ابتدا انواع مختلف آن را بشناسیم. از این رو گفتگویی داشتیم با آقای دکتر حمید وحیدی، متخصص پوست و مو در تهران.
پوست نیوز: آقای دکتر وحیدی، لطف بفرمایید برایمان توضیح دهید که زگیل چیست و معمولا در چه سنی بیشتر بروز می کند؟
دکتر حمید وحیدی، متخصص پوست و مو در تهران:
زگیل ها در واقع تومورهایی از پوست هستند که خوش خیمند و در واقع مخاطاتی هستند که به دلیل وجود ویروسهای پاپیلومای انسانی (HPV) بوجود می آیند. شکل ظاهری زگیل ها به صورت دانه های کوچک سفت و سخت است که بر روی پوست بدن پدیدار می شود. خوشبختانه زگیل اما درد ندارد. اما به دلیل لینکه ظاهر ناخوشایندی دارد، افراد دارای زگیل بسیار از آن رنج می برند. معمولا در حدود 7 تا 20 درصد افراد جامعه دارای زگیل هستند و این ضایعه ناخوشایند در اوایل نوجوانی شایعتر است.
پوست نیوز: آقای دکتر وحیدی، آیا زگیل مسری است و از فردی به فرد دیگر انتقال می یابد؟ چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به زگیل قرار دارند؟
دکتر حمید وحیدی، متخصص پوست و مو در تهران:
بله. متاسفانه باید گفت زگیل از فردی به فرد دیگر منتقل می شود. انتقال ویروس از طریق تماس مستقیم با زگیل یا با ترشحات آن یا با تماس پوست با وسایلی که به ترشحات زگیل آلوده شده اند رخ می دهد. افرادی که آلرژی دارند، بیشتر مستعد بروز زگیل می باشند. زگیل در افرادی که با صنایع و فرآورده های گوشتی سر و کار دارند مانند قصابها نیز شایع است.
پوست نیوز: گاهی اوقات زگیل با میخچه اشتباه گرفته می شود. چه تفاوتی بین زگیل و میخچه وجود دارد؟
دکتر حمید وحیدی، متخصص پوست و مو در تهران:
در میخچه، خطوط و شیارهای پوستی تا روی ضایعه امتداد دارند ولی در زگیل به روی ضایعه نمی رسند. معمولا با اعمال فشار بر روی میخچه درد حس می شود ولی زگیل درد ندارد.
پوست نیوز: آقای دکتر وحیدی، آیا همه زگیلها یک نوعند یا اینکه انواع مختلفی دارند؟
دکتر حمید وحیدی، متخصص پوست و مو در تهران:
زگیلها انواع مختلفی دارند که بر اساس ظاهر آن یا محل بروز آن تقسیم بندی می شوند. در علم درماتولوژی زگیل به 5 نوع تقسیم می شود
زگیل های معمولی: این نوع زگیل معمولا بر روی دستها و اطراف ناخن در می آیند و به شکل تومورهای دایره ای شکل همراه با زائده های شاخی و زبر هستند. این نوع زگیل (زگیل معمولی) ممکن است در هر سنی ایجاد شود. بزرگی زگیلهای معمولی از یک میلی متر تا 2 سانتی متر متفاوت است. گاهی اوقات این زگیل ها بصور تکی در می آیند و گاهی هم گروهی کنار هم نمایان می شوند. زگیل ها معمولاً ایجاد درد یا زخم نمی کند.
زگیل کف پایی: این نوع زگیل بیشتر در مناطقی از کف پا که تحت فشار بدن قرار می گیرند، به ویژه در کودکان و جوانان شایع است و با راه رفتن ایجاد درد می کند.
زگیل مسطح: این زگیلها بیشتر در صورت ، گردن ، سینه ، پشت دستها و ابروها دیده می شوند و از نظر زیبایی و ظاهری موجب ناراحتیهای روحی و جسمی برای افراد به ویژه در خانمها می شوند. این نوع زگیل به سختی به درمان پاسخ می دهد.
زگیل رشته ای: این زگیل که به صورت زواید رشته ای است بیشتر در پسران جوان و در مناطق رویش مو شایع تر است.
زگیل تناسلی ( کوندیلوما آکومیناتا ): این ضایعات که به صورت متعدد و چند شکلی و با توده های بزرگ و کوچک هستند در نواحی تناسلی شایع بوده ( در مقعد و به ویژه در گردن رحم و واژن ) و می توانند به دیگران منتقل شوند و مشکلات زیادی را به بار می آورند که باید درمان شوند زیرا زگیل ژنیتال قادر است سبب سرطان دهانۀ رحم شود.
پوست نیوز: آقای دکتر وحیدی، درمان زگیل به چه نحوی است؟ آیا زگیل خود به خود بهبود می یابد؟ آیا روشهای درمان برای هر یک از انواع زگیلها که فرمودید، متفاوت است؟
دکتر حمید وحیدی، متخصص پوست و مو در تهران:
بسیاری از زگیلهای دست و پا و بدن به ویژه در بچه ها و جوانان پس از چند ماه یا چند سال حتی بدون هیچ گونه درمانی بهبود می یابند. گاهی نیز با استفاده از داروهایی چون اسید سالیسیلیک و یا با روش کورتاژ و سوزاندن زگیل با کوتر و یا جراحی می توان به درمان آنها کمک کرد.
متخصصین پوست بسته به سن بیمار و نوع زگیل، درمانهای متفاوتی را به كار میبرند. در كودكان، زگیلهای متفاوتی را به كار میبرند. در كودكان، زگیلهای معمولی را میتوان با استعمال روزانه تركیبات حاوی اسید سالیسیلیك ضعیف درمان نمود. معمولاً این روش ناراحتی زیادی ایجاد نمیكند ولی ممكن است هفتهها طول بكشد تا نتایج قابل قبول بدست آید. اگر زگیل دردناك و زخمی شود، درمان بطور موقت باید متوقف گردد. روش دیگر درمان، استعمال موضعی كانتاریدین توسط پزشك متخصص پوست است كه بعد از گذشت چند روز باعث بوجود آمدن تاولی زیر زگیل میشود و پزشك میتواند سقف این تاول را كه حاوی ویروسهای كشته شده زگیل است، بچیند.
در بزرگسالان و نوجوانان، منجمد كردن با ازت مایع، درمان انتخابی میباشد. این روش درمانی خیلی دردناك نیست و پیدایش جوشگاه ناشی از آن نادر است. با این حال تكرار این درمان پس از یك تا سه هفته برای بهبودی كامل كلیه زگیلها معمولاً ضروری است. سوزاندن با برق (كوتر كردن) روش دیگری است كه زگیل طی یك مرحله در مطب برداشته میشود. احتمال ایجاد جوشگاه و درد، طی این روش بیشتر از منجمد كردن است.
درمان زگیلهای كفپا مشكل است زیرا قسمت اعظم زگیل زیر سطح پوست قرار دارد. روشهای مختلف درمان آن عبارتند از: استفاده از چسبهای اسید سالیسیلیك، استعمال مواد شیمیایی دیگر، استفاده از روشهای جراحی مثل لیزر یا انجماد یا كوتر (سوزاندن). ممكن است لازم شود كه بیمار برای كاهش تعریق پا، دارو مصرف نماید. تعداد زگیلهای صاف معمولاً بیشتر از آن است كه با روشهای فوقالذكر درمان شوند. لذا بكار بردن روشهای لایه برداری پوست با استفاده از استعمال روزانه اسید سالیسیلیك یا ترتینوئین توصیه میشود. در برخی از بالغین، درمانهای دورهای و مكرر در مطب لازم و ضروری است.
معمولاً درمان زگیلهای تناسلی از همه موارد مشكلتر است. ابتدا باید جای تمامی زگیلها مشخص شود. این امر مستلزم معاینه مهبل و گردن رحم در خانمها و راست روده در هر دو جنس است. ممكن است درمان مرتب و مكرر در مطب و با استفاده از برخی اسیدها یا منجمد كردن لازم باشد. گاهی داروی ”پودوفیلین“ جهت استعمال هفتگی در منزل تجویز میگردد.
زگیلهای تناسلی خیلی مقاوم یا خیلی بزرگ را باید با یكی از روشهای جراحی درمان كرد. همسر بیمار نیز باید از نظر وجود زگیلهای تناسلی معاینه شود. درمان زگیلهای تناسلی گاهی بسیار مشكل است و حتی درمانهای متعدد و مكرر هم موفقیت آن را تضمین نمیكند.
لیزر برای تخریب برخی از انواع زگیلها بكار میرود، ولی درمان با لیزر گران است. روش دیگر درمان زگیل، تزریق یك داروی ضدسرطانی به نام بلئومایسین به داخل هر زگیل است. البته تزریق آن دردناك است و گاهی عوارض جانبی دیگری نیز دارد.
روش درمانی دیگر ایمونوتراپی است كه بوسیله آن سیستم دفاعی بدن جهت نابودی ویروس زگیل تقویت میشود. برای درمان زگیل از ورشهای مختلف ایمونوتراپی استفاده شده است. در یكی از این روشها ابتدا سیستم ایمنی بدن بیمار را به یك ماده شیمیایی خاص، حساس میكنند. سپس این ماده را با غلضت مناسب بر روی زگیلها میمالند بنحوی كه واكنش حساسیتی خفیفی در اطراف زگیل تحت درمان رخ دهد. این واكنش آلرژیك میتواند باعث ناپدید شدن زگیلها شود.
همچنین میتوان داروی ”اینترفرون“ را به داخل زگیل تزریق كرد كه باعث تحریك و افزایش واكنش سیستم ایمنی فرد و به دنبال آن، از بین رفتن زگیل میشود. داروی دیگری كه اخیراً در درمان زگیل بخصوص زگیلهای تناسلی با موفقیت به كار رفته است “Imiquimod” میباشد. این دارو به صورت كرم است كه بر روی زگیل مالیده میشود و با تحریك سیستم ایمنی، زگیلها را از بین میبرد.
هیچگاه خودسرانه اقدام به درمان زگیل های خود نكنید. ممكن است شما نوع دیگری از ضایعات پوستی را با زگیل اشتباه بگیرید و برای بیماری و خیمتری به اشتباه درمان زگیل را بكار ببرید. در مورد تشخیص و تعیین راه صحیح درمان زگیل باید به توصیههای متخصص پوست توجه كنید.
